רובנו חווים סחרחורות מפעם לפעם: אף על פי שהגוף שלנו לא נע, וכך גם העולם שסביבנו, אנחנו חשים שהכול בתנועה. הרבה איברים עובדים בשיתוף פעולה כדי לשמור על שיווי המשקל שלנו: אבר שיווי המשקל (שנמצא בתוך האוזן), העיניים, השרירים והעצבים (לתרופות סבתא לכאבי שרירים לחץ כאן), הגפיים, הצוואר וכמובן – המוח. סחרחורת מתרחשת כאשר האברים הללו מוסרים למוח מידע שלפיו הגוף נמצא בחוסר שיווי משקל, אף על פי שזה לא נכון. ורטיגו הוא סוג ספציפי של סחרחורת, והוא יכול להיווצר בעקבות מצבים רפואיים שונים. בוורטיגו אנו חשים בסחרחורת סיבובית – נדמה שהכול מסתובב, חג סביבנו. התחושהכו הזו מלווה לעתים קרובות בהזעה, בבחילות ובהקאות.
ישנם גורמים שונים העשויים להוביל לתחושה של סחרחורת, בהם לחץ דם נמוך, התייבשות, אנמיה, הפרעות נוירולוגיות, מיגרנות, לחץ נפשי, חרדה, מחלת נסיעה (ים, נסיעה או טיסה), דלקות אוזניים או מכת חום. אם אתם מתמודדים עם סחרחורת בבית, ישנן תרופות סבתא שיוכלו לעזור לכם להקל על התסמינים.
לעתים קרובות ורטיגו וסחרחורות נובעים מהתייבשות קלה, אם בשל מחלה (הקאות ושלשולים), אם בשל חום וחוסר פשוט במים. שימו לב שאתם שותים מספיק מים ומפחיתים את צריכת הנתרן. אם תתקשו לשתות הרבה מים, תוכלו לשתות תה או לאכול מרק – פשוט נסו להזין את הגוף בנוזלים באופן סדיר. בשל אותן סיבות, כדאי גם להפחית בשתיית אלכוהול או להימנע ממנו לגמרי. האלכוהול לא רק מסחרר מטבעו, הוא גם מייבש את הגוף – מה שמגביר את הסיכוי ללקות בסחרחורת. נוסף לכך, הוא עשוי לשנות את הרכב הנוזלים בתוך האוזניים (אבר שיווי המשקל) ולגרום לוורטיגו. בהקשר זה, בחנו אם ייתכן שהסחרחורת נובעת מרעב. לעתים קרובות אנו חשים בסחרחורות בעקבות חוסר בסוכרים, ולכן מומלץ לאכול פרי מתוק או חופן אגוזים.
כמו כן, מחקרים הראו כי חוסר בוויטמין D הוא אחד הגורמים המעודדים הישנות של סחרחורות ו-ורטיגו. נסו לצרוך מזונות העשירים בוויטמין D, כמו ביצים, מוצרי סויה מועשרים כמו טופו וחלב סויה, פטריות, דגים או מיץ תפוזים – או צאו לתפוס קצת שמש. במקרה של חוסר מהותי בוויטמין D, מומלץ לצרוך אותו כתוסף תזונה.
נוסף לכך, גם להרגלי החיים שלנו יש כמובן השפעה על הופעתן של סחרחורות. כמות לא מספקת של שינה ידועה כאחד מהגורמים המרכזיים לוורטיגו. נסו לא למשוך חסך בשינה כדי להימנע מסחרחורות. אם תרגישו מסוחררים, תוכלו לתפוס תנומה קצרה, ותחושת שיווי המשקל תחזור אליכם. כמו כן, גם ללחץ ישנה השפעה על ורטיגו וסחרחורות. כאשר אנו שרויים במתח, הסיכוי ללקות בסחרחורת עולה, ולכן אחת מתרופות הסבתא היעילות ביותר להתמודדות עם ורטיגו היא נשימה עמוקה. הנשימה מסדירה את אספקת החמצן למוח ומרגיעה את מערכת העצבים. ישנן טכניקות שונות לתרגול נשימה עמוקה, אולם לחץ משמעותי בחיים (או מתחים שהם חלק קבוע משגרת היומיום) הוא לא דבר שמשתחרר בנשימה חד-פעמית – ולכן מומלץ לזהות את מקור הלחץ ולנסות להיפטר ממנו.
בהקשר זה, מחקרים הראו כי מדיטציות, יוגה וטאי-צ'י הם כלי שימושי ביותר במקרים של סחרחורות. הם מרגיעים, משפרים את הגמישות ומחזקים את תחושת האיזון. תרגול יומיומי שלהם יוכל לסייע לכם להשיג רוגע ושיווי משקל. במקרה של סחרחורת פתאומית, תוכלו לנסות לתרגל תנוחות פשוטות של יוגה על הקרקע ולהשיב לעצמכם את תחושת האיזון – רק שימו לב שלא לבצע התכופפות חדה לפנים או לאחור, העשויה להגביר את התסמינים.
תרופת סבתא אפקטיבית לטיפול בוורטיגו היא גינקו דו-אונתי (או גינקו בילובה). הגינקו הוא עץ שמקורו בסין, אשר משמש כעץ נוי וכצמח מרפא. בגינקו ישנם חומרים פעילים ייחודיים – גליקוזידים פלבונואידיים וגינקוסיד – אשר ידועים בשל סגולותיהם הרפואיות. מחקרים מצאו כי חומרים אלה משפיעים לטובה על היכולות הקוגניטיביות והזיכרון ומונעים ורטיגו בשל שיפור זרימת הדם והודות לאיכויות נוגדות-החמצון המצויות בהם.
לסיכום, אם אתם חשים סחרחורת, נסו להתיישב, לנשום עמוק, לשתות מים, להעשיר את הגוף בסוכרים ולתפוס תנומה. אם תרצו שינוי לטווח ארוך יותר, תוכלו לשלב מדיטציה ויוגה בשגרת היומיום ולצרוך מזונות העשירים בוויטמין D – או להיעזר בסגולותיו של הגינקו בילובה.